Terapi i TUBA
Er du vokset op med stof- eller alkoholmisbrug i familien? Overvejer du at søge hjælp? Vi ved, hvor svært det kan være at tale højt om sine forældres misbrug og lukke andre ind. Det kan både virke uoverskueligt og grænseoverskridende, og man kan være bange for hvad der vil ske, hvis man åbner op over for andre. Bliver ens forældre sure eller vrede? Vil andre kunne forstå en?
Her kan du læse vores frivilliges erfaringer og oplevelser efter at have været i et forløb hos TUBA.
Fortællinger
Kvinde, 28
Jeg fik min bedste veninde til at kontakte TUBA for mig, da jeg ikke kunne skubbe mig selv derhen. Det hele var simpelthen blevet for meget for mig! Jeg ville ikke have det så træls mere. En stor bekymring, jeg havde inden jeg startede, var om terapeuten ville fortælle mig, at jeg faktisk havde haft en dårlig barndom, for det syntes jeg umiddelbart ikke selv, at jeg havde haft. Det var bare så rart at blive hørt, forstået og accepteret, og bare det at snakke med terapeuten hjalp mig mega meget. Efterfølgende er jeg blevet overrasket over, hvor meget jeg har flyttet mig ret personligt og menneskeligt. Jeg havde ikke spekuleret over, om mine gamle venner mon ville forblive dem de var, eller om jeg ville flytte mig fra dem. Det er ikke et aktivt valg, jeg har taget, jeg har bare fået nogle nye synspunkter og perspektiver ind i mit liv, der gør, at dem jeg kendte fra min ungdom ikke længere er noget for mig at være sammen med.
Kvinde, 25
Som barn udviklede jeg en forsvarsmekanisme, hvor jeg adskilte mine to verdener fuldstændig. Hjemme og ude. Når jeg var hjemme var situationerne tit kaotiske og fyldt med frygt og sorg, men så snart jeg gik ud ad døren, var jeg en helt almindelig velfungerende person. Jo ældre jeg blev, jo mere krakelerede min forsvarsmekanisme, men den dag i dag ulmer den stadig i mig og sørger for, at min hjerne lyver for mig for at beskytte mig. For eksempel var jeg på et tidspunkt i et psykisk voldeligt forhold, men jeg blev ved med at negligere det. Derfor var gruppeterapi virkelig vigtigt for mig. Når andre fortalte om deres problemer, kunne jeg spejle mig selv i det, og på den måde opdagede jeg nogle af de senfølger, jeg baksede med. Da vi var nået et stykke ind i forløbet og var begyndt at kende hinanden godt, sagde jeg engang “Det kan jeg altså ikke relatere til”, men så huskede de andre mig på ting, jeg havde nævnt og mindede mig om, at jeg faktisk også havde det problem. På den måde lærte jeg utroligt meget om mig selv gennem andres oplevelser. Gruppen hjalp mig også med at indse, at jeg skulle ud af mit forhold. Jeg turde ikke fortælle mine veninder om de negative aspekter af mit forhold, fordi jeg var bange for, at de ville dømme ham, men med gruppen kunne jeg være ærlig. Når jeg sagde “Jamen han gør også dét godt, og dét godt, og dét godt”, mindede de mig om alle de ting jeg havde nævnt gennem månederne og viste mig, at jeg var mere værd end den måde han behandlede mig på. Det gjorde virkelig en stor forskel for mig!
Kvinde, 30
Som pårørende til alkohol- og stofmisbrugere, følte jeg, at jeg var en ufrivillig passager, der sad i en rutsjebane på ubestemt tid. Derfor besluttede jeg for omkring seks år siden at kontakte TUBA. På daværende tidspunkt havde jeg det så dårligt psykisk. Jeg levede en alkoholikers liv, uden selv at være det. Jeg efterlevede specielt min mors dårlige drukperioder. Når hun drak og havde det dårligt, havde jeg det så dårligt, mentalt, at jeg næsten ikke kunne komme ud af sengen. Følelsen af, at mit liv i disse periode var sat på autopilot, og det bare passerede forbi lige foran mine øjne, var forfærdeligt. Jeg er opvokset i et dysfunktionelt hjem, hvor både alkohol- og stofmisbrug har styret mine forældre. Jeg ønskede hjælp fra behandlere, som var specialiserede indenfor netop dette område. Jeg ønskede, at nogen kunne sætte ord på mine følelser og tanker, da de var et stort kaos, og mit indre var som en vulkan i udbrud.
Det var dog ikke uden bekymringer, at jeg valgte denne terapiform – det var angstprovokerende, og jeg turde ikke fortælle det til min mor og papfar. Det værste for mig er/var at gøre mine forældre kede af det, altså at jeg var skyld i, at de skulle føle skam og ubehag over deres valg i livet, nemlig alkohol og hash. Men det var den bedste beslutning, jeg nogensinde har taget: at række hånden ud og opsøge hjælp, også selvom jeg er opvokset med, at det at opsøge hjælp fra en autoritet er skamfuldt og et kæmpe tabu. Da jeg endelig tog mig mod til at fortælle det til min mor, sagde hun, at hun forstod mig, alt imens hun drak sit glas rødvin og blev fuldere og fuldere. Det var vist hendes måde at rumme min smerte og frustration. Efter den dag snakkede vi aldrig om emnet igen.
Det som fungerede særligt godt for mig var, at jeg jo bare snakkede løs om alt det, der fyldte i min “rygsæk”, og at min behandler satte ord og teori på mine tanker og oplevelser. For første gang i mit liv fik jeg forståelse for, hvorfor jeg i mit voksenliv reagerede så voldsomt på f.eks. små svigt, eller hvis der blev lavede ændringer i aftaler. Derudover fik jeg en følelse af, at jeg ikke var dum, og det var mine følelser heller ikke. Det ramte mig virkelig! Nu havde jeg i så mange år troet det var mig, som var forkert. Det var min overbevisning. Sandheden er en helt anden. Det er nemlig mine allernærmeste omsorgspersoner, som har forvoldt mig så meget smerte og fortvivlelse. De har ofte projekteret deres egen smerte over på mig, og jeg har ikke haft nogen chance for at komme væk. Og lige præcis dette hjalp min behandler mig med at indse.
Derudover fungerede det for mig at have en-til-en samtale. På daværende tidspunkt var jeg i et liv, hvor jeg ikke kunne overskue at skulle være i gruppeterapi. Det at høre andres historie, og at et andet menneske, nærmest genfortalte ens eget liv, kunne jeg ikke rumme. Derfor kunne jeg sidde i min stue, med morgenhår og joggingbukser og bare være mig, helt sårbar. Det gjorde også kæmpe forskel.
Mand, 29
Efter en måned lang indlæggelse på hospitalet, hvor jeg var meget syg, besluttede jeg mig for, at jeg ville arbejde med mig selv og tage fat på min opvækst, da jeg havde en mistanke om, at det påvirkede min sygdom og mit helbred. Jeg nævnte dette for en god ven, som foreslog mig at henvende mig til TUBA. Inden jeg startede, havde jeg en masse tanker om, at jeg nu var ’sådan én der gik til psykolog’, hvilket var en tanke, jeg skulle vænne mig til. Jeg kom ret hurtigt i en gruppe, og det viste sig at være en rigtig god gruppe! Gennem terapien har jeg langsomt fået øjnene op for hvad jeg egentlig har været igennem som barn af misbrugere. Terapien har hjulpet mig til at forstå mig selv og sætte min egen oplevelse af mit liv i perspektiv, hvilket jeg efterfølgende har været rigtig glad for. Jeg erkendte nok, at der er en grund til, at mit liv – som jeg tit har været utilfreds med og følt en ligegyldighed over for – har udfoldet sig, som det har. Jeg har stadig kontakt med de andre fra min gruppe, for man får et specielt bånd til hinanden. Jeg går stadig i terapi, nu i et solo-forløb, hvilket giver mulighed for at gå lidt mere i dybden og konfronterer traumer og få nogle redskaber til at regulere egne følelser, hvilket jeg er meget taknemmelig for. Efter en opvækst i en misbrugsfamilie skal der ikke meget til, det kan være en aftale der rykkes eller aflyses, før følelsesapparatet er fyldt op, og så er det virkelig rart at have nogle strategier til at håndtere uventet forandring.
TUBA Danmark
TUBA tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug. Hjælpen er gratis, og alle ansatte og frivillige har tavshedspligt og er her for at hjælpe dig.
Alkolinjen for Unge
Rådgivningen er for dig der har en mor eller far der drikker for meget. Det er gratis at bruge rådgivningen og du kan være helt anonymt.
Børn, Unge & Sorg
Børn, Unge & Sorg arbejder for at sorg ikke ødelægger livet for børn og unge i Danmark. Der gives gratis støtte og terapi til børn og unge, der oplever at en mor, far, søster eller bror bliver alvorligt syge eller dør.
Børns Vilkår
Børns Vilkår arbejder for at stoppe svigt og for børns ret til en tryg barndom. På BørneTelefonen har de tusindvis af samtaler med børn, som fortæller det, de ikke kan tale med andre om.
Center for Seksuelt Misbrugte
CSM Centrene er et landsdækkende gratis behandlings- og rådgivningstilbud til voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen.
Cyberhus
Cyberhus er et frirum, hvor unge kan få støtte og råd fra voksne frivillige rådgivere via chat og brevkasse, eller dele tankerne med jævnaldrene i vores Ung-til-ung. Der er altid nogen der vil lytte.
GirlTalk
Gennem gratis og anonym chat- og SMS-rådgivning, samtalegrupper samt psykologsamtaler og foredrag hjælper og støtter Girltalk unge piger i alle de udfordringer og valg, der følger med i et ungt liv
Voldsom Kærlighed
Voldsom Kærlighed er for dig mellem 16-24 år, som enten er eller har været i et usundt kæresteforhold. Vi hjælper dig med at bearbejde dine oplevelser og giver dig redskaber til at leve et ungdomsliv uden kærestevold.
Headspace
I Headspace er der nogen at tale med for alle børn og unge mellem 12 og 25 år. Man kan komme hos dem i et af deres centre eller chatte med dem for at dele tanker, som det er svært at dele med andre. Headspace er gratis og uforpligtende. Du kan være anonym, hvis du ønsker det.
Internetpsykiatrien
Internetpsykiatrien er et landsdækkende behandlingstilbud, hvor du kan få gratis behandling for angst og depression via internettet.
Lev Uden Vold
Lev Uden Vold er Danmarks nationale enhed, der arbejder for at sikre mere og bedre hjælp til mennesker, der oplever vold i nære relationer. Målet er, at ingen mennesker i Danmark skal udsættes for vold i fremtiden.
Livslinien
Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan du kontakte livslinjen, hvor du kan få hjælp. Du kan også kontakte Livslinien, hvis du er pårørende eller efterladt til selvmord.
Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade
LMS, Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, gennemfører årligt flere end 5000 samtaler og aktiviteter. Ca. 250 frivillige medarbejdere bidrager til at udføre det vigtige arbejde i LMS.
UngOnline
Ung På Linje og Ung Online er uforpligtende og anonymt ung-til-ung samtaletilbud med unge frivillige fra Ungdommens Røde Kors. Tilbuddet er til børn og unge mellem 13 og 30 år, som mangler en at tale med om livets problemer og oplevelser.